Movers and shakers

De ce moversandshakers.ro? Când a trebuit să mă hotarăsc la numele site-ului, movers and shakers a fost ca un “earworm” de care nu am scăpat și, deși aveam mai multe variante care sunau destul de bine și erau mai scurte, tot obsesia a învins. Termenul nu are legatură cu mutatul și cu scuturatul, decât metaforic, iar movers and shakers este folosit în limba engleză pentru a desemna persoanele care fac lucrurile să se  întâmple, persoane active și influente într-un anumit domeniu, un nume potrivit pentru un site cu articole pe teme de business și dezvoltare personală.

Nu mai știu de unde am agățat eu expresia asta pentru prima oară, însă ea își are originea in poemul “Odă” de Arthur O’Shaughnessy, un poet englez din secolul XIX. “Odă” a apărut in anul 1874 și are ca temă influența pe care o au poeții, scriitorii și muzicienii asupra lumii, influență mai mare decât a regilor, artiștii fiind cei ce pun lumea în mișcare. Poezia este cunoscută printre vorbitorii de limbă engleză nu numai pentru termenul de movers and shakers, ci și pentru versurile de început – ” We are the music makers and we are dreamers of dreams” – folosite si răsfolosite, de la muzicieni până la Willy Wonka în “Charlie și fabrica de ciocolată”.

Nu sunt un fan al genului liric iar atunci când consum poezie, o prefer pe cea simbolistă, însă, chiar fără spleen și vicii, “Odă” este o poezie care mi-a plăcut de la prima lectură, așa că vă recomand să o citiți. Aici puteți găsi varianta prescurtată, primele trei strofe și cele mai cunoscute, iar aici varianta intreagă a poemului.

tumblr_inline_o49aupjo8P1u4pb9c_500

În timp ce pe găsirea numelui am pierdut ceva timp, simbolul din logo-ul site-ului l-am făcut dintr-o mișcare. Chiar dintr-o mișcare pentru că simbolul din logo este un ensō (cerc în japoneză), de obicei desenat dintr-o singură mișcare, deși poate fi făcut și din două. Un simbol al budismului Zen, reprezintă iluminarea, infinitul si in același timp neantul,  reprezintă putere, eleganță și însăși desenarea lui este o practică de meditație, când mintea lasa corpul să creeze.

Ensō este un “instantaneu” al persoanei care-l desenează, suprinde esența spiritului ei in momentul desenării si un ensō, fie că este făcut dintr-o mișcare, fie din două, odată terminat, nu mai poate fi completat sau modificat. Poate fi desenat închis sau deschis, iar eu am ales varianta incompletă, care nu denotă perfecțiunea, ca varianta completă, cât procesul de dezvoltare și de perfecționare, mișcarea către atingerea perfecțiunii.

Eu cred că ne datoram nouă inșine să ne dezvoltăm mereu, să creștem și să transformăm incompletul în perfecțiune, iar daca și tu simți la fel, sper că articolele pe care le vei găsi pe site te vor ajuta să îți “plătești” această datorie.

Comentează articolul

Citește și: